lørdag, april 19

Fang vinden eller tidsånden ude vestpå

Den amerikanske vest er mere end bare et sted. Det er symbolet på USA, på drømmen, på friheden, på mulighederne, hvor en mand er en mand og pistoler afgører hvem der lever. Sådan var det i hvert fald en gang.

”They have tried to tame it, shave it, fence it, cut it, dam it, drain it, nuke it, poison it, pave it, and subdivide it”, skriver Timothy Egan i sin bog "Lasso the Wind – Away to the New West". Men Vesten er stadig Vesten og myterne og de specielle typer lever stadig ude vestpå. Vest for Mississippi-floden og vest for prærien. Derude i de amerikanske Rocky Mountains og deromkring.

På en rejse gennem 11 af de 12 vestligste stater i USA forsøger forfatteren Egan at give et tidsvarende billede af den moderne vest og hvad der er tilbage af den gamle. Forstå myten om vesten. En myte der er fanget mellem fortiden og det moderne nu.

Gennem lokale historier, personbeskrivelser og dramatiske landskaber beskriver han på en underholdene måde ”The American West”. Vi skal selv rejse gennem flere af delstaterne til sommer og derfor havde jeg valgt at bruge nogle timer på at læse bogen. Egan gør historen levende og jeg glæder mig at få personlige indtryk af Vesten. Timothy Egan har skrevet en god rejsebeskrivelse der virker til at ramme ånden ude i den amerikanske vest.

Timothy Egan: Lasso the Wind – Away to the New West.
Ugivet 1998.
266 sider.

Ingen kommentarer: