tirsdag, juli 29

New York - The Big City

Gotham City, The Big Apple, Byen der aldrig sover, New York, New York. USAs største by kaldes mange navne, men hedder officelt The City of New York. Byen begyndte som en hollandsk handelspost under navnet New Amsterdam og var i en kort overgang fra 1785 til 1790 USAs hovedstad og i dag verdens hovedstad, hvis du spørger amerikanerne.

Manhattan, SoHo, Tribeca, The Village, Harlem og Brooklyn. Der er mange stednavne i New York, som vi kender i forvejen. New York City ligger på samme breddegrad som Rom og Istanbul og en juli eller august dag, kan The City blive lige så ulidelig varm og fugtig som Italiens hovedstad. Heldigvis er det hele tiden muligt at finde skygge mellem skyskraberne og kold luft i butikkernes air condition.

Selvom Chicago var først med højhuse, så er det i New York den strøste udvikling af skyskrabere har fundet sted. I 902 byggede Daniel Burham den 91 meter høje Flatiron Building. Skeptikerne regnede med, at huset ville styrte sammen, men godt 100 år senere kunne vi se, at det stadig stod på Broadway og 5th Avenue.


I 1913 nåede Woolworth Building på adressen 233 Broadway hele 231 meter op. Herefter gik det stærkt med nye rekorder. Først Chrysler Building, derefter i 1931 Empire State Building med 433 meter. Ikke kun bygningerne er store i New York. Tæt ved Empire State Building, eller The Empty State Building som det blev kaldt i 1930’erne, fordi det var svært at leje de mange kontorer ud, ligger Macy*s, verdens største varehus. En hel blok i 11 etager mellem 34 og 35 st. og 7th Avenue og Broadway dækker stormagasinet, der blev startet af en hvalfanger kaptajn med lidt opsparing.

New York er en euforisk summende smeltedigel af alverdens kultur, mennesketyper, skyskrabere, butikker og tusindvis af turister. 46 mio. af dem kan ikke tage fejl, så mange kommer hvert år til the city, så der må jo være noget at komme efter. 300.000 jobs i NYC er direkte afhængige af turisterne.

8,3 mio. indbyggere i The City og 19. mio. i stor-New York City. Overalt var der mennesker og så alligevel. Da vi gik gennem Little Italy med de mange små hyggelige butikker, var gaderne mennesketomme. Vi krydsede Canal Street, hovedgaden i Chinatown, og der var mennesker og kopivarer overalt. Jeg har aldig set så mange butikker / boder med solbriller og tasker. Altsammen billige kopivarer. Herefter blev det lokalt med parker, hvor ældre kinesere spillede kort og brikspil, og ungerne spillede fodbold og udfordrede legepladsen.

Prada, Gucci, Tiffany og Cartier. Ikke kopier, men den rigtige varer, som rejseglade småbørnfamilier som os nøjes med at vindueshoppe på Fifth Avenue omkring Midtown, hvor det er muligt at købe det hele og lidt til. Vi fik også tid til at stoppe på en Starbucks, som findes på hvert gadehjørne. Efter lidt indkøb i Crumler-butikken på Spring Street fik vi frokost på en Starbucks. Til den gode salat tog vi en Cafe Latte Grande med en black and white cookie – en New York specialitet.
Med Hop-On og Hop-Off bussen tog vi på sightseeing rundt i byen. En god tur med underholdende guide. I sommermånederne kan bussen kun bruges til sightseeing og ikke som ”almindelig bus” mellem punkt A og B. Vi tog på sightseeing i Harlem. Engang en sort plet i byen, men nu en blomst som i løbet af år vil blomstre. Efter The Village og SoHo er Harlem den nye trend. Det lysner for Harlem. Tidligere præsident Bill Clinton har kontor i Harlem. Harlem er en modpol til det hektiske Midtown Manhattan. Harlem er lidt forstadsagtig med brede gader og benzinstationer. Tempoet virkede langsommere og mere beghageligt. Harlem er endnu ikke fyldt med Starbucks. Her bor der rigtige mennesker og ikke kun Wall Street mappedyr og kunstnere.

Om aftenen sad vi på hotellet og orkede ikke at gå ud efter mad, så vi gik på netter hos Domino’s Pizza og bestille et par møllehjul. Vi kunne selv ”pakke” pizzaerne med de toppings, som vi gerne ville have. 26 minutter senere bankede det på døren, og så var der serveret TV-dinner med Sunday Night Movie. Vi så filmen ”Kangaroo Jack” om to uheldige amerikanere, som ender med at jagte en kænguru gennem Australien. Herlig film til at binde vores 2007 tur til Australien sammen med vores 2008 tur til USA. Utroligt, men der sad vi på gulvet med to medium pizzaer bestilt over nettet. YES. Vi gik på nettet i vores værelse og bestilte to pizzaer og vupti, så havde vi de varme pizzaer i hånden. It’s America. Prøv det selv på www.domino.com

Tre dage tilbragte vi med at udforske New York. Vi havde valgt at bo i New Jersey. Det gav lidt transport til og fra Manhattan, men mulighed for at få lidt luft fra storbyens mylder. Læg dertil, at vi kunne få et større værelse til lavere pris og gratis parkering.

I NYC oplevede vi...
en pianist, der sad og spillede på flygel på McDonald’s,
en dame, der gik tur med sin hund i en hundeklapvogn,
at få et plasticovertræk til vores våde paraply ved indgangen til Financial Trade Center,
at bestille pizza over nettet.

Fakta – Søndag den 27. juli, mandag den 28. juli og tirsdag den 29. juli
Oplevelser
: Frihedsgudinden, SoHo, Central Park, Harlem, 5th Avenue, Little Italy, Chinatown,
Rute: Hotelbus til Newark Penn Station – PATH-tog til WTC eller 33rd Street.
Kørte kilometer: 0.
Overnatning: Best Western, Newark.
GPS Koord. 40.704815 -74.185567

Ingen kommentarer: