lørdag, juli 5

USAs første nationalpark

Før andre i verden havde tænkt på at bevare og passe på naturen, opfandt amerikanerne USAs første nationalpark til bevarelse af et stykke ekstraordinært natur i den nordvestlige del af det, der i dag er delstaten Wyoming. Yellowstone National Park så dagens lys den 1. marts 1872, da tidligere borgerkrigsgeneral og nu præsident, Ulysses S. Grant, underskrev lovforslaget, der skabte parken.

I vinteren 1870/71 havde Dr. Ferdinand V. Hayden hørt om en ekspedition, der sommeren før var gået til Yellowstone-området. Beretningerne lød fantastiske og næsten for utrolige, så i juli 1871 ledte Hayden selv en ekspedition til Yellowstone. Med sig havde Hayden fotografen William Jackson og maleren Thomas Moran.

Haydens beretninger, Jacksons billeder og Morans malerier overbeviste kongressen i Washington DC om, at her var der et stykke land, der skulle bevares, inden nybyggere og andre fik øje på det. Det blev Yellowstone National Park. De første fem år havde parken allerede besøg. Mellem 300 og 500 ”turister” om året fandt vej til Yellowstone. Turistmængden var i 2007 vokset til 3,1 mio.

Vejen til Yellowstone
Der er fem muligheder. Fem ruter til Yellowstone. Ved de fem ”porte” til parken er der tre mindre byer, West Yellowstone, Gardiner og Cooke City, som ligger umiddelbart ved parken, og to byer som ligger en god times kørsel derfra, Cody og Jackson.
Vest, Montana – West Yellowstone
Nord, Montana – Gardiner
Nordøst, Montana – Cooke City
Øst, Wyoming – Cody
Syd, Wyoming – Jackson

Vi kom fra vest
Vi forlod først KOA West Yellowstone klokken 11.00, så da vi nåede til West Entrance til parken, måtte vi holde i kø. Der var betjening i tre baner, så i løbet af fem minutter var vi igennem og havde betalt 80$ for et personligt adgangskort til alle USAs parker i et helt år – frem til udgangen af juli 2009.

Allerede efter få kilometer måtte vi sænke hastigheden fra de tilladte 45 miles i timen til 25, men vi måtte ikke stoppe på den smalle vej. I trækronen mod syd kunne vi se en kongeørn, som havde en rede. Få kilometer senere kom et engområder langs Madison River, hvor der gik en bison og en flok hjorte. En halv time og mindre end 20 kilometer, og vi havde allerede set flere dyr. Utroligt, men det er Yellowstone.

På en almindelig turistdag i juli er der i parken 25.000 turister, 10.000 kronhjorte, 5.000 ansatte, 4.000 bisonner, 1.000 æselørehjorte, 700 elge, 700 sortbjørne, 500 pronghorns (nordamerikansk antilope), 500 tykhornsfår, 200 grizzlybjørne, 150 ulve og 20 pumaer.

Ved Madison kørte vi mod nord til Norris og videre til Mammoth Hot Springs, hvor vi først gjorde stop ved Upper Terrance Springs og gik en lang tur. Parkede herefter ikke langt fra Lower Terraces og gik en tur gennem Mammoth og besøgte det lille besøgscenter.


Ting jeg ikke vidste om Yellowstone
☺ Yellowstone er midtvejs mellem ækvator og Nordpolen.
☺ Den højeste temperatur målt i Yellowstone er 98F, og det skete i Lamar Valley i 1935. Det svarer cikra til 35C.
☺ Der er 340 vandfald i Yellowstone.
☺ 75% af vandet fra floderne i Yellowstone flyder ud i Atlanterhavet. 25% i Stillehavet.
☺ Kører man på alle veje i Yellowstone, så ser man 2% af parken.
☺ Der er 500 km med asfalt, 250 km grusveje og mere end 1.750 km vandrestier.
☺ Yellowstone har 300 aktive gejsere.
☺I USA har kun Californien flere jordskælv end Yellowstone.
☺ I 1988 brændte 33% af parkens træer.
☺ Yellowstone har i dag de samme dyrearter, som da den hvide mand første gang kom til området.

Upper Terraces ved Mammoth.


Efter en is gik turen østover mod Tower-Roosevelt, hvor vi så både pronghorns og en enkelt elg. Vi fortsatte gennem Lamar Valley, inden vi kørte ud ad Yellowstone. Vi sneg os ud ad Yellowstones mindst brugte ”port”, nordøstporten ved Cooke City 2.500 meter over havet. Cooke City består kun af en gade, hvoedgaden med masser af overnatnings- og spisemuligheder, ellers er der kun vildmark 360 grader. Byen blev grundlagt som guldgraverby i 1870’erne. Vi kørte videre ad US 212 over Beartooth Highway til Red Lodge.

Sent og efter lukketid fandt vi en KOA udenfor Red Lodge. I ”natteboxen” kunne jeg finde vores reservation, og vi fik plads 7, så kunne vi klare formaliteterne næste morgen. Lejrchefen Chris fortalte den følgende morgen, at vi var den femte danske familie i 2008, så helt ukendt kan Red Lodge da ikke være derhjemme.

Fakta – Lørdag den 5. juli
Oplevelser: Yellowstone National Park, Beartooth Highway.
Rute: West Yellowstone - US20 – Madison – Norris – Mammoth – Tower-Roosevelt – Cooke City – US212 – Beartooth Highway – Red Lodge.
Kørte kilometer: 278.
Overnatning: KOA Red Lodge.
GPS Koord. 45.257421,-109.228917
Plads 7.

Ingen kommentarer: