onsdag, juli 9

Den trofaste gejser

Tilbage til Yellowstone for 3. og sidste gang på denne tur. Vi havde vores park pas og kunne tage express-banen udenom de andre, der holdt i kø for at komme ind i parken. Efter ti kilometer sænkede vi farten og så for 3. gang, at kongeørnen var hjemme og sad i sin rede i toppen af træet.

Første stop var Fountain Paint Pots og Celestine Pool, hvor en ung mand i begyndelsen af 1980’erne mistede livet. Han var sammen med en ven kørt fra Californien til Yellowstone. De havde også en hund med. Hunden løb fra parkeringspladsen og sprang i Celestine Pool. For at rede hunden sprang den unge mand i poolen. Han var kogt i løbet af kort tid i det kogende vand. Vennen fik ham op, men han døde i løbet af 24 timer. Overalt er der nu advarselsskilte. Pas på dyr og børnene.

Yellowstone
Hvorfor er Yellowstone så unik? Det er det sidste store stykke bevaret vildmark i 48 sammenhængende stater. Verden har i de seneste 130 år udviklet sig voldsomt, men tiden har ligesom stået stille i Yellowstone. Eller næsten stille. Den har udviklet sig til det bedre for dyrene.

Området blev i 1872 ikke beskyttet på grund af dyrene, men fordi der her findes termisk aktivitet som få steder i verden. Kun Island, New Zealand og Kamchatka i det aller østligste Rusland kan være med i det selskab.

Under Yellowstone ligger et hotspot. Jordens varme indre kommer ved Yellowstone op til kun fem kilimeter fra jordoverfladen. Det giver en en park fyldt med boblebade.

Old Faithful
Der er flere store parkeringsområder ved Old Faithful Inn og Old Faithful-gejseren. Vi kom klokken 10.30 og fik nemt en plads. Det virkede meget optimitisk med de mange parkeringspladser, og der var kun 10% fyldt.

Vi venter og venter på Old Faithful.

Vi gik over til Old Faithful-gejseren, som skulle til at have et af sine udbud. Der er cirka 90 minutter mellem hvert. Kl. 11.11 plus/minus ti minutter, og klokken var 11.01 – det var perfekt timming. Den gamle dame lod vente på sig. Vi ventede og ventede. ”Først” klokken 11.21 ville hun vise sig frem. To tusinde mennesker sad og stod for at se den høje stråle af vand og damp skyde til vejrs. Old Faithful-gejseren blæser ved hvert udbrud mere end 30.000 liter vand op.


Tidligere kunne turister køre helt op til Old Faithful-gejseren. NPS foto. Ukendt fotograf.

Efter gejseren gik vi over for at se den historiske Old Faithful Inn fra 1904. Bygget i træ og med en hovedbygning i fire etager, står den som et imponerede monument, der også overlevede den store brænd i 1988, selvom det var tæt på.


Crested Pool i Old Faithful området.

Vi besluttede os for at spise buffeten i restauranten. Egentlig mest for at få mulighed for at nyde den helt specielle bygning, som hotellet er. Den er bygget af store træbjælker, der fortæller om store skove og arbejdsomme skovhuggere. Hotellobbyen er også bygget op af træ med bl.a. trægyngestole og en kæmpe stenpejs, der indeholder løftet om en kold vinter. Dekorationen på væggene, der går op i fire etager, er selvfølgelig jagttrofæer. Spisestuen, hvor buffen var anrettet, hensatte mig til 60’erne. Hvis nogen som jeg har set filmen Dirty Dancing, så rammer filmen helt i plet med hensyn til spisestuekultur på Old Faithful Inn. Personalet var som i filmen unge studerende fra både USA og resten af verden.Old Faithful Inn.

Vi kørte fra Old Faithful lidt over klokken 15. Parkeringspladsen var fyldt op, og de, som lige var kommet, kredesede rundt som gribbe for at finde et stykke ledigt asfalt.

Læs om mine to tidligere besøg hos gamle trofast.
Klik her for besøget i maj 2007 del 1 og del 2 og klik her fra september 2007.

En time efter vi forlod Old Faithful, holdt vi på vores campingplads under nåletræerne ved Flagg Ranch. Igen de samme formaninger om at pase på bjørne i området. Samme morgen var der set en grizzlybjørn ved landevejen lige uden for Flagg Ranch, så det er advarsler, der skal tages alvorligt.

Tid til bål på Flagg Ranch campingpladsen.

Fakta – Onsdag den 9. juli
Oplevelser: Old Faithful gejseren, middag på Old Faithful Inn.
Rute: KOA West yellowstone – US20 – Yellowstone – Madison – Old Faithful – West Thumb – South Entrance – John D. Rockefeller Memorial Parkway – Flagg Ranch.
Kørte kilometer: 128.
Overnatning: Flagg Ranch.
GPS Koord. 44.104999,-110.668674
Plads 34.

Ingen kommentarer: