søndag, juli 13

Mormonerne

Vi forlod Bjørnesøen tidligt om morgenen. Klokken var kun 07.00, men solen bagte allerede som på de sjældne gode danske sommerdage. Vi kørte langs Loganfloden og gennem Logankløften for at komme til byen Logan, der huser Utah State University. Det var jo søndag, så vi tog os den luksus at spise ude. Stoppede ved IHOP ved Exit 232 på Interstate-15 og fyldte vores sultne maver med pandekager, røræg og bacon. Dertil masser af sirup og kaffe. En god start på en søndag.

De store reklame ”billboards” lokkede med gode tilbud, og i vejkanten kunne vi se butikker med genkendelige navne. Hansen’s Servicestation, Poulsen’s Boat Sale, Petersen’s General Store og Jensen’s Cars & Trucks og Jensen’s RV-repair. De danske navne er hyppige i landskabet nord for Salt Lake City.

En halv time senere, fandt vi en gratis parkeringsplads uden tidsbegrænsning kun fire blokke fra Temple Square, hvor vi skulle udforske mormonerne.

Vi begyndte i North Visitor Center, hvor der hænger en del malerier med motiver fra biblen. De har også en kopi af danske Thorvaldsens Kristusfigur. En skulptur som mormonerne har taget til sig og har flere kopier stående.

Tabernaclet blev bygget i midten af 1800-taller og er stadig uden mikrofon og højtaleranlæg. Den ovale form på bygningen giver en god akustik, og fra talerstolen kan taleren nå den store sal med plads til 1.200, helt til bagerste række uden at råbe.

Vi havde en ihærdig kamp for at holde de søde, unge og charmerende kvindelige mormonguider stangen. De ville gerne, på en god måde, hjælpe og fortælle og missionere lidt for mormontroen. Med ungerne var det nu bedst, at vi selv gik rundt og kiggede og så en gang imellem spurgte, hvad dette og hint betød. Men vi kunne havde fået en dansktalende guide.

The Temple.

Vi gik gennem South Visitor Center og kunne gennem glasvinduerne se den imponerende tempel bygning, der stod færdig i 1892, og som det tog 40 år at bygge. Tog en masse billeder af templet, som kun mormoner må besøge, så vi måtte nøjes med et kig udefra og en video og nogle plancher, der forklarede, hvordan bygningen blev skabt.

Bringham Youngs hus
Kun nogle få huse fra Temple Square ligger Bringham Youngs hus. Den charmerende unge søster Tucek fra Perth i det vestlige Australien tog os på en tyve minutters underholdenede og informativ tur gennem huset. Det var også ting, hun ikke fortalte eller ville fortælle. Bringham Young havde eksempelvis 56 børn med 16 koner, men hvor mange koner han egentligt havde, skændes de lærte om. Mellem 26 og 48 nævnes, heriblandt fire søskende par og et mor-datter par.

Bringham Young er den 2. profet og manden, som ledte mormoner fra livet i øst til den usikre fremtid i Utah i midten af 1800-tallet. Den første profet Joseph Smidt, og manden som har genskrevet ”The Book of Mormon”, blev dræbt i Illinois og nåede aldrig selv til det forjættede land i vest.

Bringham Youngs MANGE koner og mange børn boede ikke alle i The Beehive House. Han byggede nye huse til dem efterhånden, som det blev nødvendigt. Hvor praktisk.

Mormontroen er også...
☻ Et par ting jeg ikke vidste om Mormonerne, og som de ikke selv skriver eller fortæller
☻ Indtil 1999 var mindste giftealderen bare 14 år.
☻ Bøger nævner, at der stadig foregår polygami. I SLC går de stille med døren, og det er ikke noget der tales om. Det er jo forbudt og strafbart..
☻ Mormonerne ser Bringham Young som amerikanernes svar på Moses.
☻ 40% af Salt Lake Citys indbyggere er Mormoner.
☻ Mormonerne tror, at isralitterne udvandede til Den Nye Verden, og der var her, englen Moroni skrev sin beretning om Jesus på nogle guldplader. Det var disse plader Joseph Smith oversatte til ”The Book of Mormon”.

The Gateway
Over middag var det 34 grader varmt, så vi søgte skyggen og air condition i indkøbsområdet The Gateway. Air condition er et ord, som børnene har lært betydningen af. Vi gik gennem den gamle Union Pacific jernbanestation, og pludselige åbnede en ny verden sig. Som i Narnia, når børnene går gennem skabet. Her kom vi til et shoppingparadis.

Bygget til Vinter-OL i 2002. Her var alt vi kunne ønske os at bruge penge på. Masser af butikker og med charme. Minder meget om skisportstedet Whistler i Canada. Der hvor der skal være Vinter-OL i 2010.

KOA Salt Lake City.

Igen en KOA. Igen et sikkert og godt valg. Pæn, ren plads. OK plads mellem vognene. Fin lille swimmingpool, fine toiletter og badefaciliteter. En god plads til en god pris. $38,59 for en nat med full hook-ups, fri internet og en pull-through-plads – hvor vi ikke skal bakke, men kan køre igennem. Og KOA-campingpladsen ligger kun fem minutters kørsel (på en søndag) fra Temple Square.

Fakta – Søndag den 13. juli
Oplevelser: Logan Canyon, Temple Square, Tabernacle, Bringham Youngs hjem, The Gateway.
Rute: Bear Lake State Park – US89 – Interstate-15 – Salt Lake City – KOA Salt Lake City.
Kørte kilometer: 213.
Overnatning: KOA Salt Lake City.
GPS Koord. 40.771799,-111.932251
Plads W30.

Ingen kommentarer: