mandag, juli 7

Mødet med Bison Bill

Hvorfor blev William F. Cody egentligt kaldt Buffalo Bill, når der ikke findes bøfler i Nordamerika, men kun bisons? Jeg købte en bog om Buffalo Bill og hans liv og håber at få svaret en gang næste vinter.
Vejen WY296 til toppen af Dead Indian Hill.

Vi kørte fra campingpladsen, inden vi fik spist morgenmad. Chief Joseph Scenic Highway byder på mange smukke steder, så vi skulle bare vælge. Vi valgte toppen. Toppen af Dead Indian Hill med udsigt til snedækkede bjerge mod vest.

Udsigten fra Dead Indian Hill.

Videre til Cody og besøg i besøgscentret på hovedgaden. I sidebygningen var en fin lille udstilling med malerier og skulturer af dyr. Vi kom nu til formålet med vores besøg i Cody.

Buffalo Bill Historical Center
Fem museer under samme tag. Det lyder kedeligt, men intet kunne være mere forkert. Vi brugte, på nær fem minutter, fire timer i centeret. Alfred og Asta på seks og syv år slugte billederne, udstillingerne, lydene, og historierne, som var de løver, der kastede sig over råt kød. Fire timer er lang tid, men ikke i selskab med Buffalo Bill Historical Center.

Centret består af Buffalo Bill Museum, der handler om William F. Codys (1846-1917) liv fra barndommen i Iowa, over Pony-Express-rytter til soldat, til bisonjæger til cirkusdirektør og mødet med dronning Victoria. En enestående og spændende hsitorie, som der måske er pyntet lidt på. Det påstår den nyeste forskning om Buffalo Bills liv i hvert fald. Om et par bøgers tid håber jeg selv at have en mening om den hvidskæggde julemandslignende figur, der også, mens han stadig var i live, blev en tegneseriehelt og figur i flere bøger. Der er udstilling af prærievogne, fotos, posters og barndomshjemmet fra Iowa.

Buffalo Bill - William F. Cody.

Whitney Gallery of Western Art viser mesterstykkerne af den amerikanske vest både i form af malerier, skulpturer og print. Der er mesterværker og klassiksere af C.M. Russel og Frederic Remington.

Plains Indian Museum fortæller historien om prærieindianerne og viser kunst, kultur, krige og livsvilkår på prærien. Dette var et oplagt sted for os at blive klogere på den lange konflikt mellem hvide og indianere i Nordamerika og også en enestående mulighed for at undervise Asta og Alfred i de konflikter, der altid er opstået i verden, når den hvide civilisation er trumlet ind over den oprindelige kultur. Det er en hjerteskærende historie, men en der er nødvendig at fortælle, hvis der nogensinde skal forekomme forsoning. Og historien er den samme, når vi skal fortælle om Danmark og Grønland, om Australien og Aboriginerne, om Canada og First Nation folket og mange, mange flere grupper i verden.

Cody Firearms Museum viser en imponerende og for en dansker uforståelig kærlighed til skydevåben. 1.500 gevær og pistoler er udstillet, og har det ikke stillet en skydegal turists sult, så er der 1.200 flere i kælderen, plus depoterne er fyldt med seksløbere. Der er en imponerende udstilling af dyretrofæer i Boone & Crockett Hunting Lodge. Lodgen er flankeret af to udstoppede bjørne, en brun og en hvid. Dyrene står på bagbenene, og en voksen kan lige stå under dyrenes poter. De var så store, at vi til at begynde med troede, de var af plastic. Men nej, de har engang gået rundt på jorden og tilbringer nu deres otium i udstoppet tilstand. Den store hvide isbjørn blev skudt i Alaska i 60’erne To skilte ved bjørnen beretter om nedlæggelsen. På det ældste står der, at Mrs Dan Auld har nedlagt dyret, på det nutidige har skytten fået eget navn og er blevet til Pat Auld.

Draper Museum of Natural History udforsker og viser Greater Yellowstone regionens dyreliv og forklarer forholdet mellem dyr og mennesker. Bjørne, ulve, elge, kronhjorte, slanger, jordegern kommer til live, og børnene levede sig helt ind i dyrenes verden, der var illustreret på en informativ og levende måde.

" Hands on" i Draper Museum of Natural History.

Efter 235 minutter stod vi igen ude i 30 graders varme, og en sol der skinnede fra en skyfri blå himmel. Findes der andet i USA? De seneste ti dage får mig til at tvivle. Vi gik en tur ad Sheridan Avenue forbi det historiske Irma Hotel, bygget af Buffalo Bill i 1902 og navngivet efter hans datter. Vi fik en is og lidt air condition, inden vi tog videre vestpå.

Irma hotel, Sheridan Avenue, Cody, Wyoming.

Rex Hale
I 1891 etablerede præsident Benjamin Harrison Yellowstone Timberland Reserve. Det blev senere til Shoshone National Forest – den første nationalskov i USA. Skovdistriktet består af 10.100 km2 (næsten en fjerdedel af Danmarks areal), på østsiden af Yellowstone nationalpark. Det meste af Shoshone NF består af vildmark med høje bjerge, alpine område med søer, fossende floder, massser af dyreliv og gode muligheder for udendørsaktiviteter.

I Shoshone NF, som i andre nationalskove i USA, er der campingpladser. De fleste pladser er uden el og de fleste er først-til-mølle. Enkelte kan reserveres på www.reserveamerica.com og www.recreation.gov

Plads 22 på Rex Hale campingpladsen.

Hunter Peak, hvor vi sov natten før og Rex Hale, hvor vi nu skulle overnatte, er to af de 31 campingpladser, der findes i Shoshone-nationalskoven, og begge kunne vi bestille hjemmefra.

Fakta – Mandag den 7. juli
Oplevelser: Dead Indian Hill, Buffalo Bill Historical Museum.
Rute: Hunter Peak – WY296 (Chief Joseph Scenic Highway) – WY120 – Cody – US 20 – Rex Hale.
Kørte kilometer: 150 .
Overnatning: Rex Hale campingpladsen.
GPS Koord. 44.455671,-109.728699
Plads 22.

Ingen kommentarer: