onsdag, juli 16

Morgenvandring i Arches National Park

“This is the most beautiful place on earth“. Sådan lød ordene fra forfatteren Edward Abbey, som tilbragte et par sæsoner som park ranger i Arches National Park.

Rød morgen over Devils Garden campingpladsen. Solen ramte de røde klipper og det gyldenbrune sand og oplyste vores motorhome indvendigt. Det var umuligt at sove mere. Lyset og varmen fik os op. Vi havde haft en nattemperatur, som var 5 til 10 grader højere end temperaturen om dagen derhjemme. Utroligt. Verdens goder er ulige fordelt.

Efter lidt mogenmad tog vi på jagt efter klippetoppe. Alfred og Asta ville gerne bestige nogle toppe. Så vi udvalgte nogle klipper på campingpladsen. Fire toppe, som hver blev besteget to gange, nåede vi, inden det var tid til lidt vandring.

Broken Arch-stien
Vi begyndte dagen med at gå Broken Arch-stien, som vi havde begyndt på aftenen før, men ikke gennemført inden det blev mørkt. Stien begyndte ved plads 39 eller lige mellem vores plads 52 og plads 51. Vi valgte at begynde ved vores plads. Gennem sand, over klipper og mellem skyhøje klippesider i en smal kløft gik vi, inden vi kom til den ødelagte bue, der nu kun består af to tårne. Overliggeren var væk. Vi fortsatte gennem lavt buskads og snoede os af stien gennem ørkenkrattet og sandet og forbi en klapperslange,der lå helt lang og stille og betragtede os, inden vi kom ud ved plads 39 og den lille toiletbygning med skylletoiletter.

Broken Arch-stien.

Nu var vi sidste år 6 uger i Australien uden at se en slange, og på den halve tid i USA havde vi set en klapperslange, selvom alle pjecer fortæller, at godt nok er de der, men det er meget usandsynligt at støde på en. Vi var altså fire af de heldige. Små 3 kilometer at begynde dagen med. Det var en god opvarmning, inden solen stod for høj.

Vores slange.

National Park System
Parkvæsenet i USA består af 391 områder med mere end 340.000 km2 eller næsten otte gange større end Danmark. Alle stater, på nær Delaware og distriktet Washington DC, har områder under NPS. Det drejer sig om nationale parker, monumenter, slagmarker, militære parker og historiske parker, rekreative områder, floder og stier og så det Det Hvide Hus. Mere end 272 mio. besøgte i 2006 stederne under National Park System.

Landscape Arch-stien
En flad og relativ let sti fører til parkens længste bue Landscape Arch. 93 meter lang og 32 meter høj. En populær tur, som de fleste kan gennemføre. 1,3 km og vi var fremme ved Landscape Arch, der i 1991 gav dramatik i parken. Den 1. september det år stod en familie under buen og filmede, da der pludselig skete noget. Et stykke af buen faldt af. 1,5 x 12 meter klipper løste sig og faldt til jorden. Familien var uskadte, men fik det hele på film.

Stien til Landscape Arch.

Arches er som en levende oganisme. Vi så klipper som havde forstadier til en bue. Vi så buer der måske ikke findes i morgen og steder hvor buerne var faldet sammen. Skal park rangerne anbefale en bue man skal se, så falder svaret ofte på Landscape Arch. Måske er den der ikke i morgen.

Åbningsscenen i den 3. Indiana Jones film er optaget i Arches NP. Der hvor en ung Henry “Indiana” Jones (River Phoenix) lærer at hade slanger og elske piske og gyldne genstande, mens han prøver at slippe væk fra skattejægere i Utahs ørken . Arches NP er dog langt fra så populær og velbesøgt som sine søstre i nord, Grand Teton og Yellowstone. Der var god plads, og vi havde ingen problemer med at få plads til vores motorhome på vejene eller parkeringspladserne. 860.00 besøgte i 2007 parken med september som den mest populære måned med 120.000 besøgende.

Vejen gennem Arches NP.

Hvad er Arches National Park?
Arch betyder bue. Arches National Park er nationalparken med de mange buer lige midt i mormonstaten Utah. En ”arch” er et hul i klippen, et vindue, som vi besøgende kan kigge igennem. Der er ikke to, som ligner hinanden. Alle er de forskellige i form og størrelse. Vejr og vind har sørget for, at hver ”arch”, ligesom ethvert menneske, er unik. Der er buer, som et menneske lige kan gå igennem; der er buer som et motorhome ville passe i, og så er der de store, som Viborg Domkirke ville passe i. For at blive kaldt en ”arch” skal hullet være en meter. Hvad er så forskellen på en ”arch” (bue) og en natural bridge (en naturlig bro)? Under en bro (natural bridge) løber der vand. Det gør der ikke under en bue (arch).

Gennem tusinder af år har vind og vejr og ikke mindst regn arbejdet på klippevæggene og til sidst skabt buerne. Regn, smeltet sne, is og frost har gjort deres arbejde og formet klipper, som var det modellervoks. Klippernes brune og røde farver, der skifter med lyset i løbet af dagen, er med til at give stedet en magisk stemning.

Landscape Arch-stien blev vores sidste tur i parken. For ikke at få en for lang dag til Bryce National Park valgte vi at forlade Arches og køre den første time til Green River, hvor vi tog en nat på KOA. Det gav lidt tid i swimmingpoolen. Green River ligger på Bussiness Loop 70 og er serviceby for Interstate-70. Byen virkede, på nær Comfort Inn, Super 8, Motel 6 og Ramada moteller, total død og uden liv fra de små 1.000 sjæle, som bor her.

Fakta – Onsdag den 16. juli
Oplevelser: Broken Arch-stien, Landscape Arch-stien.
Rute: Devils Garden Campingplads - Arches National Park – US191 – Interstate-70 – Green River – KOA Green River.
Kørte kilometer: 109.
Overnatning: KOA Green River.
GPS Koord. 38.991537, -110.140868
Plads 16.

Ingen kommentarer: