torsdag, juli 17

Scenic highway #12 til Bryce

10 miles vest ad I-70. 45 miles syd ad UT24. 35 miles vest ad UT24 og vi holdt og fik morgenmad ved besøgscenteret i Capitol Reef National Park. Kun en lastbil og tre biler, som kom imod os, havde vi mødt de første små to timer. Indtil nu havde det eneste højdepunkt på landevejen været byen Hanksville, der ligger hvor UT24 og UT95 mødes. To tankstationer og et forladt motel i en lille grøn oase, så var der ikke meget mere der.

Efter morgenmaden gik vi ind i det lille besøgscenter i Capitol Reef. Klokken var 08.15 og de første parkturister var allerede på jagt efter informationer. Vores nationale park den dag var ikke Capitol Reef NP, men Bryce NP, så vi måtte videre. Få kilometer vest for Capitol Reef NP kom vi til Torrey, hvor vi drejde mod syd ind på den naturskønne landevej UT 12, der skulle føre os til Bryce.

Anazasi-indianerne
Vi stoppede i Boulder for at besøge Anazasi State Park og det lille museum over de arkæologiske fund fra parken. I 1500- og 1600-tallet kom Navajo-folket til området, men inden havde et forhistorisk Pueblo-folk, som kaldes Anazasi, boet i området. Museet viste genstande fra indianerne og viste eksempler på den byggestil, som de brugte.

Vi tog en tur gennem flintredskaber, lerkrukker og lerklinede huse. Området har været genstand for arkæologisk interesse i flere omgange, og der er fundet en landsby med 97 rum og ti nedgravede hustrukturer plus tusindvis af genstande.Udenfor var der rekonstrueret et hus, som viste, hvordan Anazasi-folket boede for 900 år siden. Vi kunne også se hustomter, som arkæologerne havde udgravet.

Mellem Boulder og Escalante skulle vi køre gennem Grand Staircase-Escalante. Et naturområde omkring Escalante floden og kløften. På et tidspunkt kørte vi på kanten af to kløfter. På begge sider gik det stejlt ned, og toppen var kun lige bred nok til, at en landevej kunne være der. To motorhomes kunne kun køre forbi hinanden, hvis det yderste af sidespejlene gik udover kløften. Rækværk eller autoværn bruger de ikke på de kanter af verden.

Frokoststoppet tog vi på The Golden Loop i Escalante. Igen en af den slags restauranter, hvor vi udefra ikke havde nogen anelse om, hvad vi gik ind til. Men der holdt nogle beskidte pick-ups udenfor, og beskidte håndværkere gik derind, så det var nok et godt valg. Vi satte nogle rigtig gode hamburgere til livs, inden vi kørte videre.

Bryce National Park
Fremme ved Bryce Canyon National Park viste vi igen vores park pas til park rangeren og slap gennem nåleøjet og ind i parken. Første stop var besøgscenteret. Efter at have samlet lidt information, fandt vi vores campingplads for natten.

Vi havde besluttet at parkere motorhomet og gå tilbage til besøgscenteret, hvorfra vi tog bussen gennem parken. Det er frivilligt at tage den gratis bus i stdet for bilen, men de høje benzinpriser i USA (4,09$ for en gallon (3,8 liter)), plus at det er svært at finde parkeringspladser i parken, gør busserne populære.

Bussen kørte os ud til Bryce Point, hvor vi stod af og nød de specielle landskaber af kløften og rød-gule klippevægge. Vi var nu på et plateau i 2.500 meter højde over havet og kiggede ud i horizonten.

Navajo-stien
Stien begynder ved Sunset Point og snor sig som vejen til L'Alpe d’Huez, men bare ned i kløften og ind i det, som kaldes amfiteateret. Det er en af de mest populære stier i Bryce, og det mærkede vi hurtigt. Der var masser af trafik både op og ned ad stien. For hver tyve meter var der et hårnålesving. Efter en kilometer nåede vi korsvejen og skulle bestemme, hvor langt vi ville gå. Vi valgte den korte. ”Kun”en kilometer op ad ”bakke” tilbage til kanten af Bryce Canyon. Vi kom forbi ”Two Bridges” og ”Thor’s Hammer” lige inden, vi igen kravlede op til toppen.


Stien begynder ved kanten af kløften i 2.428 meter over havet, og loopet er ialt 2,1 km og har en niveauforskel på 167 meter.Oppe igen ved Sunset Point vandrede vi langs kanten af kløften hen til smukke Bryce Lodge og til købmandsbutikken, inden vi gik den sidste strækning til campingpladsen.

Hvordan parken fik sit navn
Ebenezer Bryce var en immigrant fra Skotland, som flyttede sin familie til Paria floddalen i 1875. Bryce var udsendt af mormonerne, Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, da hans evner som tømrer var brugbare for at bebygge nye områder. De lokale kaldte kløften med de underlige klipper ved Ebenezers hjem for Bryces Canyon. Familien flyttede i 1880 til Arizona, men den dag i dag kaldes området for Bryce.

North Campingpladsen i Bryce NP


Fakta – Torsdag den 17. juli
Oplevelser: Anazasi State Park, Grand Staircase Escalante National Monument, Bryce National Park, Navajo-loop-stien.
Rute: KOA Green River - I-70 – UT24 – UT 12 – North Campground i Bryce National Park.
Kørte kilometer: 432.
Overnatning: North Campingpladsen i Bryce National Park.
GPS Koord. 37.634218, -112.173049
Plads A011.

Ingen kommentarer: