lørdag, juli 19

Med bus i Zion

Hvis amerikanerne vil lære noget om offentlige transportmidler, så skal de tage til Zion. Den gratis og obligatoriske bus gennem parken virker perfekt. Vi besøgte parken i 1999, før parkvæsenet opfandt den ”tvungne” bus. På de meste populære dage i juli og august kunne parken have mellem 3.000 og 5.000 biler, men der var kun 400 parkeringspladser! Det gav et problem. Det blev løst med busserne.

Egentligt havde vi ikke planlagt et besøg i Zion NP. Watchman campingpladsen var bare et naturligt stop mellem Bryce og Las Vegas. Alligevel, når vi nå var så tæt på og faktisk boede i parken, ville det være dumt ikke lige at bruge en halv dag i parken. Meget er sket, siden vi var her senest. Allerede i år 2000 blev bussystemt indført. Når busserne kører hyppigst, er der mellem seks og ti minutter mellem hver bus. Det skulle vi da prøve, men hvad skulle vi se?

I det udleverede materiale om parken kunne vi læse, at hvis vi havde tre timer, så anbefalede park rangerne følgende program:
Zion Canyon scenic drive: En tur med bussen gennem hele Zion-kløften.
Weeping Rock Trail: En kort, men stejl tur på asfalt til de grædende klipper. 800 meter med en niveauforskel på 30 meter. Flere tusinde år gammelt regnvand, der kommer ud fra klipperne. Når det regner, kan vandet kommer gennem de øverste lag af klipper, inden de når til en hård skal, som så tvinger vandet ud af klippesiderne. Det tager ”bare” lige lidt tid.
Court of the Patriarchs: Meget kort tur. 100 meter med 12 meters niveauforskel. På den lille udsigtsplatform havde vi udsigt til flere bjergtoppe med morgensol.
Zion-Mt.Carmel Highway: De 16 kilometer vej som forbinder sydporten med østporten til parken. Der er hårnålesving, smalt mellem klipperne og flere tunneller. Den tur havde vi kørt aftenen før, så vi gik igang med den anden del af programmet.

Det vidste jeg ikke om Zion
◊ Parken havde i 2007 2,7 mio. besøgende.
◊ Hver bus erstatter 28 biler.
◊ Bussystemet erstatter, hvad der svarer til 80.000 kørte kilometer pr. dag.
◊ 12,1 mio. passagerer kører med bussen hvert år.

Efter vi havde klaret det anbefalede program, var vi tændte på også at gå turen ved Temple of Sinawava. Den 3,2 km lange tur går ud til og slutter ved Virgin River. Herfra måtte vi gå i floden for at komme videre. Virgin River snor sig mellem de 100 meter høje klippesider. Klipperne bliver højere og kløften smallere og smallere, så vandstanden stiger hele tiden. Vi gik i vand til lårene og klarede de første 250 meter ad flodstien, inden det blev for dybt til børnene, så vi vendte om. Det havde været sjovt.

Det var tid til at forlade Utah og nationalparken. En kontrast ventede os. Menneskeskabt og fuld af synd. Spillenes by: Las Vegas.

Varmt i Las Vegas
Det var så varmt, så bare det at tænke var for meget, og gjorde vi det alligevel, så blev vi gennemblødte. Varmen var 40+, luftfugtigheden 10% og sammenholdt med ingen skyer eller vind og en sol, der skinnede ustandseligt, så var det hårdt.

Første stop i Vegas var Premium Outlet. Flere hundrede mærkevarebutikker med alt hvad et dansk hjerte begærer til lave amerikanske dollarpriser. Crocs og Vans til 19,99$ og Billabong-skjorter til 30$. Mætte af indtryk og tilbud, taskerne fulde og vores pengepunge tomme kørte vi videre til vores campingplads for de næste to nætter.

Camping på asfalt
Lige midt i Las Vegas og kun få hundrede meter fra hovedgaden The Strip ligger KOA Circus Circus. En campingplads med plads til flere hundrede motorhomes. Vi holdt i parkeringsbåse, men der var en fin swimmingpool, en lille legeplads med solsejl, og badeforholdene var også ordentlige.

Der var kun 250 meter til kasinoet Circus Circus og dejlig kølig AC-luft. Så kunne vi gå gennem kasionet med de mange butikker og USAs største indendørs forlystelsespark. Et mini-Tivoli i stor-format. Alt er stort i USA og ikke mindst i Las Vegas. Tallet af enarmede tyveknægte oversteg vores fantatasi, og det var kun et af rigtig mange hotelkasioner i byen, der lever af underholdning og spil.

Buffet i Las Vegas
Det kan godt være, at guidebøgerne ikke mere skriver om de billige buffeter i Las Vegas. Det kan godt være, at turistbureuet i Las Vegas gerne vil fortælle om de mange gourmet restauranter byen har, men er der en ting Las Vegas har været kendt for i mange år, udover spil, shopping, og underholdning, så er det de billige spis-hvad-du-kan buffetter.

Vi havde mere end 40 buffetter i byen at vælge imellem. Alle hoteller har deres egen, og der er morgenmadsbuffet, middagsbuffet og aftensmadsbuffet. Circus Circus har en af de største og billigste. 13.49$ for voksne, og så kunne vi spise og drikke (ingen øl, vin og alkohol) alt det, vi havde lyst til. Det var et par dollars at spare på børnene.

Mætte, meget mætte, gik vi i seng den nat på vores KOA p-plads i Las Vegas.

Fakta – Lørdag den 19. juli
Oplevelser: Zion NP, Las Vegas Primium Outlets, Circus Circus buffet.
Rute: Watchman campingpladsen i Zion NP – UT9 – Interstate-15 – KOA Las Vegas.
Kørte kilometer: 267.
Overnatning: KOA Circus Circus i Las Vegas.
GPS Koord. 36.138707, -115.166395
Plads 621.

Ingen kommentarer: