mandag, juni 9

Frygten for Amerika

"Er I ikke bange for at rejse til USA? Hvordan tør I køre rundt i USA? Er det ikke farligt at bo på campingpladser i USA?", lyder det, når vi fortæller, at rejsen igen går til USA. Listen med spørgsmål fra familie, venner og andre vi møder på vores vej er lang, når det kommer til, at vi ofte rejser til USA.

Tænk på New York Blues, ER, 24timer, Prison Break og andre gode serier fra Hollywood. Efter et par timer foran TV’et efterlades vi med indtrykket af, at USA ikke er andet end biljagter og vold.

NEJ, NEJ. NEJ. Hollywood er underholdning. Det giver intet realistisk billede af USA. Slet ikke tilnæmelsesvis. Det billede vi ser på TV, og som Hollywood tegner, har intet med USA at gøre. Selvom vi tilsætter TV-Avisen og de skræmmebilleder, som journalisterne nogle gange kan tegne af landet og dets næsten 300 mio. indbyggere, så er det bare totalt misvisende. USA er et nemt og meget sikkert rejseland. Siden mit første besøg i 1985 har jeg kun positive historier at fortælle om landet og amerikanerne og deres gæstfrihed.

Flere og flere danskere rejser til USA. 217.000 valgte i 2007 at bruge tid i verdens 4. største land. Men jeg undres. Stadig er der en stor del danskere, som aldrig kunne drømme om at rejse til USA, fordi de mener, det er alt for farligt.

Ikke kun mælk og honning
USA er kontrasternes og ekstremernes land, både når det handler om mennesker og natur. Der er enorm rigdom hos nogle, men også en overvældende fattigdom hos andre i det ellers så rige land. Der er natur, som tager luften fra os besøgende, men som også huser dyr, der varsler til fornuft og omtanke. USA er ikke kun landet med mælk og honning, som mange indvandrere i 1800-tallet troede, men stadig i det 21. århundrede et venligt og gæstfrit land for os danskere, som ligner den store amerikanske middelklasse, og som vi møder på campingpladserne i deres RVs – Recreation Vehicles – fællesbetegnelsen for alle slags motorhomes.

Amerikanerne kører pænt
Når det kommer til at køre bil, så kan vi danskere lære rigtig meget af amerikanerne og deres måde at få trafikken til at glide på. De kører meget hensynsfuldt. Skiltningen er god, og afstande måles ikke i miles, men i tid. Ingen kører for stærkt.

Tager du på roadtrip tværs over USA og kører for stærkt fra kyst til kyst, så vil du statistisk set blive stoppet mindst fem gange. Sætter du fartpiloten på den tilladte hastighed, så vil du på samme tur fra kyst til kyst kun blive overhalet en håndfuld gange. Altså af biler. Når vi taler de store 16-wheeler trucks, så er det en anden snak. I USA er det lastbilerne, som ligger i overhalingsbanen.

Med sund fornuft, så er der intet at frygte ved at rejse til USA. Jeg tager gerne af sted igen og igen, tager gerne min hustru og små børn med. USA er et nemt rejseland, specielt hvis turen foregår i bil eller motorhome, så er alle veje åbne, og amerikanerne er meget imødekommende og hjælpsomme, og så er de verdensmester i ”small talk”, så det gælder om at støve de skoleengelske kundskaber af, inden turen går ”over there”.

Ingen kommentarer: