tirsdag, juli 22

Englenes by - Los Angeles

Vi begyndte dagen med en svømmetur i Silverwood Lake. Her først på dagen havde vi søen for os selv. En sø alene. En markant kontrast til det som ventede os forude. En stor asfaltjungel.

LA er på størrelse med Sjælland og består af 24 forstæder, der er bundet sammen af et asfalthelvede af motorveje. Når vi kørte på motorveje med kun tre og fire spor i hver retning, føltes det afslappende. Det hyppigste, også i centrum af byen, var fire, fem og seks baner plus to til fire tilkørselsbaner, der skal flettes ind, inden to nye frakørsler dukker op en kilometer længere fremme. Det var med at holde tungen lige i munden og kende sit mål, holde sig orienteret på de store grønne tavler med vejnavne og vejnumre over vejbanerne.

Med 3,9 mio.indbyggere i det centrale LA, og 12 mio. i stor-LA, er det USAs anden største by, men stadig kun den 45. største i verden. Det giver huse, shoppingscentre og motorveje overalt. 47% af LAs indbyggere er latinoer, og der tales spansk, så det kan høres. Alle steder orienteres der på engelsk og spansk.

Amerikanerne elsker deres bil
● Den gennemsnitlige amerikaner bruger 38 timer om året i bilkøer på vejene.
● I 1969 cyklede eller gik hver anden amerikanske barn til skole. I dag er det 16%.
● Hvert femte amerikanske hus har en garage med plads til 3 biler.
● 70% af salget i amerikanske fast-food restauranter er drive-through.

Amerikanerne elsker der bil, undskyld biler. De har ofte mere end en bil. Det seneste år er benzinen i USA steget med 33% og det gør ondt. Vi taler dog stadig om benzinpriser der hedder 4$ for en gallon eller cirka 1$ pr. liter eller godt fem kr. pr. liter benzin. De kraftige stigninger i benzinpriserne har fået amerikanerne til at køre mindre. I maj 2008 faldt det samlede antal kørte miles i USA med 3,7% sammenlignet med maj 2007. Det lyder måske ikke af meget, men der er tale om det 3. største fald nogensinde eller siden Federal Highway Administration begyndte at måle for 66 år siden. Amerikanerne er dog stadig det mest bilafhængige, biltilpassede og kilometergladeste folk på kloden og om benzinpriser på 4$ pr. gallon vil ændre markant på det er svært at spå om.

Vi kørte kun nogle få timer gennem LA, men det føltes som dage. Bilpresset og den uendelige indfletning af biler gjorde det intenst og udfordrende at være chauffør i byen. Fremme ved Sunset Blvd. drejede vi fra motorvejen og ind på den roligere Solnedgangs Boulevard.

Efter en sen frokost indtaget på Denny’s familierestaurant med HOLLYWOOD-skiltet i baggrunden, fortsatte vi på Sunset Blvd. gennem Hollywood, Beverly Hills, forbi Beverly Hills Hotel og det endnu mere fashionable Bel Air, hvor vejen snor og slanger sig gennem bakkerne, og med træer langs asfalten var der kun lige plads til motorhomets højre sidespejl.


Jeg havde hjemmefra på nettet bestilt plads til vores motorhome i en statspark i udkanten af stor-LA. Malibu Creek State Park var populær og alle pladser taget den dag, så det var en klog beslutning at forudbestille. Parken ligger i bjergene ti kilometer nord for den populære Malibu strand.

Fakta – Tirsdag den 22. juli
Oplevelser: Silverwood Lake, LA, Sundet Blvd. Hollywood-skiltet, Beverly Hills, Bel Air, Malibu.
Rute: Silverwood Lake State Recreation Area – CA138 – Interstate-15 – Interstate-10 – CA101 – Sunset Blvd. – Highway 1 (Pacific Coast Highway) – Malibu Canyon Road – Malibu Creek State Park.
Kørte kilometer: 229.
Overnatning: Malibu Creek State Park.
GPS Koord. 34.094632, -118.712275
Plads 40.

Ingen kommentarer: