mandag, juni 16

Skal børnene med til USA?

AV AV AV. Skrig og råben. Hold med at skubbe. Hold op med at råbe. Det var ikke mig, der begyndte. Glæden ved at have børn er stor, men er det nødvendigt at tage dem med på ferie?

Hvor kunne det være nemt uden børnene, og hvor kunne vi voksne have meget tid for os selv. Sådan kunne jeg nogle gange (måske) være fristet til at tænke. Men okay, nu hvor vi har fået ungerne, skal de da også med ud og luftes. De skal også have nogle oplevelser og lære verden at kende. En international verden som kun bliver endnu mere international for hvert år, de sætter på kontoen.

Mine små unger på fem og syv år har allerede været et par gange i Italien, i Berlin, i Washington DC, i Florida, i Seattle, i Canada to gange og en gang ”down under” på besøg i Australien. Selvfølgelig skal de små poder også med til USA til sommer.

Det er en stor fornøjelse at rejse med børn. De har et andet syn på verden. De stiller nogle meget logiske og ligefremme spørgsmål, og tvinger os voksne til at forholde os til ting, vi ellers bare tager for givet.

At rejse med børn betyder også at rejse med omtanke. Tempoet på turen skal være, så børnene kan følge med. Der skal være børnevenlige aktiviteter undervejs. Der skal være tid til en legeplads, en strand eller en skov, hvor de ”bare” kan lege. Der skal være plads og tid til en is hver dag, når det er sommerferie.

Vi har vores faste ritualer, så selvom vi holder motorhomeferie, så er der mange fixpunkter, og det elsker børn. Omvendt er de heller ikke bange for at prøve nyt, bare det foregår med den rette dosering.

Flyveturen - masser af tid
Vi voksne (jeg) skal lade være at stresse over lufthavne, check-in skranker, lange køer, sikkerhedskontroller, de lange gange til gaten, de små sæder i flyet og flymaden. I stedet skal vi tænke på, at der ofte er masse af plads at ”løbe” på i lufthavnene, masser af aktivitet på landingsbanen, private TV-skærme (vi flyver med SAS til Seattle) med et utal af film, spil og underholdning plus 30 musikkanaler. Dertil drikkevarer og mad, der bliver serveret uden at vi skal rejse os – kan det være nemmere?

Vand – masser af vand
Vi sørger altid for, at vores børn får masser at drikke. Ikke sodavand, men vand, mere vand og endnu mere vand. I lufthavne og fly har vi tendens til at få tørre slimhinder og dehydrere, så der skal meget vand til.

Jetlag - ude og hjemme
Der er ni timers tidsforskel til Vestkysten af USA. Vi taler en del med ungerne om det at have jetlag. At de får byttet om på dag og nat, at de kan have lidt ondt i maven og være trætte de første tre dage. Plus når vi kommer hjem, så går der fem dage, inden døgnrytmen er på plads igen.

Tidløs rejse mod jetlag
Flyveturen er en del af eventyret og ikke bare transport mellem A og B. At flyve langt er som at gå ind i en kooridor, hvor tiden ikke eksisterer. Først når vi lander igen, er tiden brugbar igen. Vi plejer på hele rejsen at ophæve klokken. Tiden spille ingen rolle. Det plejer at hjælpe mod jetlag.

Vi er vågne, når ungerne er vågne, og vi sover / hviler, når de sover. På ferien følger vi børnenes behov. Har de det sjovt, så har vi voksne en god tur og kan presse dem lidt mere til nogle "voksenoplevelser". Det skal være en ferie både for voksne og børn. Selvfølgelig er der nogle udenoms rammer som flyafgange, hvor vi er nødt til at hænge os i en klokkestreng, men ellers driver vi bare med strømmen i vores motorhome.

Godt at have med
For os fungerer det perfekt at have malerbøger, skrivebøger og matematikbøger med på tur. Dertil selvfølgelig en bold, frisbee, spillekort og to Nintendo DS Lite maskiner: det bedste stykke elektroniske legetøj for børn på rejsen. Den er nem at have med og med faste regler for, hvornår de må bruges, så er DS Lite en god ven mod ventetid og lange køreturer.

Så plejer det at gå rigtigt godt. Det er ferie. Vi skal være sammen, have det rart og sætte oplevelser ind på fællesskabskontoen. Det er det, ferien handler om.

Ingen kommentarer: