mandag, juli 14

Salt Lake City og Utah

Efter en tropenat med temperaturer på 20 grader, vågnede vi til en fridag. Næsten fridag. Vi holdt søndag på en mandag. Tog den med ro og blev i Salt Lake City - SLC.

Efter en indkøbstur i SLCs Super Walmart, tog vi en kulturel rundtur ved Capitol (delstatsregeringens hovedbygning), et besøg på turistbureauet og et afsluttene kig indenfor hos Pioneermuseet, der inderholdt ting fra de første nybyggere i området.

Capitol
Delstatsregeringen i Utah holder til i Salt Lake City. Bringham Young havde ikke valgt det højeste punkt i byen til Temple Square, så det blev regeringsbygningen Capitol, der fik den placering og dermed dominerer byen med sin marmor og rotunde på toppen.

Lidt om Utah
Den 27. juli 1847 ledte Bringham Young en gruppe på 147 mormoner ind i Salt Lake Valley og erklærede: ”Dette er det rette sted.” Og sådan blev det. Her i denne ørken, som ikke intereserede nogle andre, skabte mormonerne sig et liv. I årene der fulgte, kom 80.000 mormoner til området.

Valget af Salt Lake-området var et resultet af forfølgelse af mormoner i New York State og Illinois De ville nu have et sted uden ”andre”.

Mange eventyrere kom gennem Utah efter guldfundene i Californien i 1849. I 1869 blev det sidste søm sat i en transkontinental jernbane fra øst til vest. Det skete lige vest for Salt Lake City.

Den 4. januar 1896 gik Utah fra at være territorium til at blive en stat i USA. Det havde krævet, at mormonerne opgav og frasagde sig flerkoneri. Utah blev den 45. stat i USA. Der er 50. Navnet Utah kommer af Uta-stammen, som tidligere levede i området.

Beehive State
Overalt i Utah så vi bikuber - beehives. På vejskiltene, på Capitol-bygningen, indvendig og udvendig, på toppen af Bringham Youngs hus, mange steder i Salt Lake City, på Utahs delstatsflag. Hvad er der med Utah og bikuber? Bier arbejder sammen og er meget arbejdsomme. Det mente Bringham Young også indbyggerne i Utah skulle være, og det præger alle symboler i staten.

Pioneer Museum
Det lille pionermuseum havde en fin lille samling af ting fra 1800-tallet, da Utah var et territorium og totalt under mormonerne kontrol.

Hilda Erikson (1860 – 1968) oplevede i sine 108 år en del. Der var udstillet den stofmaske, hun bar, da familien krydsede ørkenen for at komme til Utah. Der var ranglerne/halerne fra 13 klapperslanger, hun havde slået ihjel. Det og meget mere lå på sirliger rækker og var udstillet i glasmontre. Der var også et Bringham Young rum med ting fra BY og hans mange koner.

Ting, der undrede os i SLC
☻I Walmart stod vareskiltene også på spansk.
☻Der var ingen trafik i centrum af SLC. Det var hverdag, og klokken var 12.00, men ingen biler i gaderne.
☻Alle veje går ud fra Temple Square. Der er her, mormonerne og SLCs verden begynder.
☻Det andet største antal polynesere, der bor udenfor Sydhavet, findes i SLC.
☻I Washington, Montana og Wyoming så vi små kaffebarer på alle gadehjørner i de små byer og Starbucks på alle gadehjørner i de store byer. Vi fandt i hele SLC en kaffebar. En Starbucks i The Gateway-center. Mormonerne må ikke drikke kaffe, så der er ikke det store kundegrundlag for den slags forretning i Utah.

Det kostede tingene i Salt Lake City
En gallon vand – 0,72$
En pose babygulerødder – 2,88$
En æske macaroni cheese – 0,50$
Fire majskolber – 1,76$
En æske med 12 donuts – 3,50$
En æske Lipton te – 1,38$
En pose med Toast-brød – 2,48$
Humus – 3,28$
Seks budweisere – 5,37$
Tre advocadoer – 2,04$
-bare nogle eksempler på prisniveauet.

Fakta – Mandag den 14. juli
Oplevelser:
Capitol, Pioneer Museum, The Gateway.
Rute: KOA Salt Lake City – Rundt i Salt lake City – KOA Salt Lake City.
Kørte kilometer: 19.
Overnatning: KOA Salt Lake City.
GPS Koord. 40.771799, -111.932251
Plads W30.

Ingen kommentarer: