fredag, maj 30

44 timer i Vancouver

Vi lander i Seattle, USA, men har allerede nu besluttet os for med det samme af bevæger os nordpå til Vancouver, Canada.

Vi har 44 timer fra vi lander og til vi skal hente vores motorhome i Everett, lige nord for Seattle. Fra kl. 17.00 lørdag aften til kl. 13.00 mandag middag. Hvad skal vi bruge tiden til? Vi vil bruge en hel søndag i Vancouver, men hvad skal vi lave der?

Jeg tjekkede med Lonely Planet guidebogen om Vancouver. 256-sider fyldt med forslag til oplevelser. Jeg gravede i min erindring fra det år, hvor jeg boede i Vancouver. Hvad kunne være sjovt at opleve igen og hvad kunne ungerne også synes ville være sjovt.

Lonely Planet udmærkede guidebog har masser af beskrivelser og top lister, men et forslag til prioritering kunne jeg godt have brugt, når nu vores tid er så knap.

Min TOP 10 for en god (lang) søndag i Vancouver
☺Bo på Lord Stanley Suites, 1889 Alberni Street, lige ved Stanley Park og stå op med solen og min søn - Lord Stanley Hotel
☺Begynde dagen med boldspil og en tur gennem Stanley Park
☺Morgenkaffe og donut på Tim Hortons, 1150 Alberni St, en af mange Tim Hortons i Vancouver
☺Besøge markedet på Granville Island
☺Nyde Queen Elisabeth Park og udsigten til down town
☺Spise middagsmad på The Naam i Kitsilano bydelen, 2724 West 4th Avenue
☺Imponeres af British Columbias oprindelige befolkning og deres totempæle på Museum of Anthropology på UBC
☺Gå en tur ad Water Street gennem Gastown og tjekke nogle af gallerierne
☺Spise aftensmad på The Old Spaghetti Factory i Gastown
☺Slutte dagen af med at hænge ud ved Robson Square og derefter slentre ad Robson Street og nyde en Starbucks på 1702 Robson Street (ikke langt fra hotellet) inden vi trætte skal finde tilbage til Lord Stanley

Det ville være en god søndag. Tager vi jetlag og ungerne på 5 og 7 år i betragtning, så må vi se hvor mange af punkterne vi når.







Køb bogen om Vancouver i MyPlanets online butik.

fredag, maj 23

Hvad koster benzin i USA

Internettet er utroligt. Jeg har sagt det før. Jeg har skrevet det før. Det er en guldgrube af informationer. Alligevel bliver jeg igen og igen overrasket - altså sådan på en god og positiv måde. I Danmark bare stiger og stiger benzinpriserne, men hvad med USA? Også USA har været udsat for kraftige stigninger og amerikanerne piver gevaldig over de høje benzinpriser. Heldigvis for os danskere, så har udgangspunktet været noget lavere end det vi er vant til herhjemme.

Men hvad er så priserne egentligt. Jeg fandt hjemmesiden GasBuddy, hvor brugere / bilejere indrapporterer priserne for benzin på de lokale benzinstationer over hele USA. Det sammenfattes på et oversigtskort eller jeg kan vælge at gå det i det område jeg skal rejse til, det amt, den by, den station hvor jeg er interesseret i at tanke og se de seneste priser. Amazing.

Oversigtskortet giver en god indikator af prisniveauet. Nu kan vi ud fra det lave et budget på vores forventede benzin forbrug på ferien. "I just love the net."

Kortet tager simpelthen temperaturen på benzinpriserne som brugere / bilisterne ser det. $3,5 (grøn) til $4,0 (rød) koster benzinen - det svarer til 17,50 kr til 20 kr. - altså pr. gallon (3,785411784 liter ) - så det bliver kr. 5 pr. liter sprit. Selv som jyde er det til at leve med.

Nedenstående er et billede af prisniveauet i de forskellige stater.

Benzinpriser kan også ses på det udmærkede Mapquest kort

onsdag, maj 21

Med Brad Pitt i Montana

"Ved floden" begynder med: "Long ago, when I was a young man, my father said to me, "Norman, you like to write stories." And I said "Yes, I do." Then he said, "Someday, when you're ready you might tell our family story. Only then will you understand what happened and why.""

Og det gjorde Norman. Han fortalte familie Macleans historie. Filmen "Ved floden" er en gribende historie om familie, kirke og fluefiskeri. Historien finder sted i 1930’ernes Montana og er pakket flot ind i smukke naturomgivelser. Filmen fangede mig og holdt mig i søndags i to timer tryllebundet selvom tre ting talte imod det. Filmen er optaget i 1992 i et meget roligt tempo, Brad Pitt har en hovedrolle og det tredje, den handler til dels om fiskeri.

Historien udspiller sig i de smukke bløde landskaber i det vestlige Montana omkring byen Missoula og floden Big Blackfoot. "Ved floden" fik mig straks til at drømme om ”The Big Sky”-staten. Big Blackfoot floden løber parallelt med Montana landevejen 200 øst for Missoula og floden er et af bedste steder i Montana og fluefiske efter ørred.

En god film uden afbrydelser og en meget fin optakt til ferieturen, hvor vi også kommer forbi Montana.






Ved floden / A River Runs Through It / 120 minutter / 1992.

søndag, maj 18

Nødvendigt med GPS til USA ferien?

”GPS - nej, nej, nej. Det har jeg ikke brug for. Et GPS-apparat er det mest unødvendige og mest overvurderede stykke elektronik som er opfundet og har ramt os forbrugere i de senere år”, sagde jeg i forbindelse med de mindst 50 foredrag jeg har holdt i vinteren 2007/08 om ferie i motorhome i Australien, Canada og USA.

En påstand jeg til hver en tid selvfølgelig vil holde fast i. Det sker velvidende at jeg sparker hver 3. danske husstand over dækket. Min påståethed bygger bare på misundelse og heldigvis bliver jeg hele tiden klogere. Efter jeg selv er blevet udstyret med en telefon med indbygget TomTom navigation og flere gange i foråret har haft stor fornøjelse af at kunne finde hjem fra ukendte steder i Sydtyskland, er min respekt for GPS instrumenter vokset markant. Det er smart, tidsbesparende og utroligt hvad sådan et instrument, lidt software og 3. satelitter kan hjælpe en frem til.

Dertil så at mene det er nødvendigt med GPS på ferien rundt i USA er der stadig et stykke vej. De europæiske motorveje kan være kringlede, men de amerikanske er snorlige streger trukket tvær over landet uden hensyn til historie. Europæiske byer skal ofte tage hensyn til en tusindårig historie, hvor amerikanske byer er bygget efter bilen blev opfundet og blevet hvermandseje i USA.
Selvfølgelig kan en GPS stadig supplere med informationer som gør turen lettere, men jeg vil ikke gå ud og investere i "dyre" Canada/USA kort – det er ikke nødvendigt. Jeg vil hellere pengene på oplevelser ”over there” og en Rand McNally-kortbog.

Omvendt, når det handler om IT og teknik, så går priserne kun ind vej – NED. Om kort tid er USA kort sikkert inkluderet når GPS-apparattet købes.

fredag, maj 16

Billeder fra det vestlige USA

Jeg imponeres hele tiden af internettet. Hele tiden finder jeg nye hjemmesider med informationer og hele tiden finder jeg nye "tjenester", der kan bruges på min egen side eller i dette tilfælde blog. Mange af disse tjenester er endda gratis og kan benyttes kvit og frit. Husk altid at være kritisk overfor nettet og dets indhold.



Ovenstående er fra PANORAMIO. Endnu et fantantisk ben i Google-universet. Billederne er fra det vestlige USA, hvor vi skal til på årets tur. Der er mange tusinde billeder som andre brugere har lagt ud på Google Earth og som kan bruges som inspiration og planlægning af en ferietur til det vestlige USA.

Det er kun mere tid til planlægning som mangler. Passer jeg ikke på, så bliver internettet en tidsrøver. Den stjæler min tid og får jeg en bedre ferie? Nej, jeg er nødt til at passe på tiden og bare lytte til mit egne jeg og min intuition.

Brug for et kort over USA

Til den grove planlægning af turen har jeg brugt et Michelin folde-ud-kort over det vestlige USA. Det har fyldt spisebordet. Ungerne og jeg har slået streger og sat krydser og cirkler for steder vi vil se og der er sat trekanter (telte) for steder vi vil bo. Jeg har fået overblikket og vi har fået trukket de store linjer.

Brug for et bedre kort
Med få uger til vi skal af sted har jeg brug for et mere detaljeret kort. Et kort der er nemt at håndtere bag rattet og ved det lille spisebord i motorhomet. Et der er nemt at overskue. Et der er nemt at slå op i. Et der giver mig en fornemmelse af afstande og retning. Valget faldt (igen) på Rand McNally. Min gamle 1991-udgave af Rand McNally er blevet udskiftet med en helt ny 2008-udgave. Vejene og afstandene er de samme, men 1991-udgaven var overtegnet med notater og siderne var begyndt at sidde løst, så det var tid til en opgradering.

America’s #1 Road Atlas
Beskedne er de ikke hos Rand McNally. De kalder selv kortet for America’s #1 Road Atlas. Kortbogen på 140 sider i B4-format har oversigtskort og kort over de enkelte stater plus detailkort over udvalgte områder. Staterne fylder en side eller et opslag, så målestoksforholdene er aldrig de samme. Det skal jeg altid lige huske, når jeg får Rand McNally i hånden. Tilgengæld er det overskueligt.

En stat = en side / opslag. Staterne kommer alfabetisk. Nemt. Kortbogen begynder med et opslag over Alabama. Der er afstandstabeller mellem de støste byer i staten. De er kort over de største byer i staten. Og så videre til næste stat. Det er Alaska. Fortsætter til Wyoming, så bliver det provinserne i Canada. Kortbogen slutter af med Index, Milen Chart (afstandstabel) over de største byer i USA plus et USA-kort med afstande og køretider.

The Road Atlas Rand McNally 2008 er America’s #1 Road Atlas og et godt redskab som supplement til online tjenesterne. Maps.google og alle de andre er fantastiske, men et godt gammeldags kort jeg kan sidde med i hånden er stadig det bedste, når drømmene skal planlægges og føres ud i livet.






Køb Rand McNally kortbogen i MyPlanets online shop.

onsdag, maj 14

Vi blander nyt og gammelt i USA

På mange måder bliver ferien til sommer en tur down memory lane. Campingferie i motorhome har vi prøvet før og elsker det. USA har min familie og jeg besøgt et utal af gange, men har stadig mange oplevelser til gode. Min første bog handlede om et road trip gennem det sydvestlige USA.
Først var det bare nogle skriblerier. Det blev teksten til min første bog. En beskrivelse fra et road trip - og det blev til ”Det sydvestlige USA i forruden”. Et område vi igen skal besøge, nogle landevej vi igen skal køre, nogle steder vi igen skal besøge – jeg kan næsten ikke vente. En familieferie er perfekt når nyt og gammelt blandes.

BOGTILBUD: Det sydvestlige USA i forruden
Rejseessay med web- og @-henvisninger fra en rejse gennem seks stater i det sydvestlige USA (Californien, Nevada, Utah, Colorado, New Mexico og Arizona). Personlig beretning fra kør-selv-tur. Normalpris i MyPlanet Shop kr. 99. Forårstilbud i maj kr. 50.

Køb bogen i MyPlanets online butik.

søndag, maj 4

Guidebøger om det vestlige USA

Til planlægning af sommerens tur gennem Washington, Idaho, Montana, Wyoming, Utah, Nevada og Californien har jeg kigget i en del guidebøger.

Der er findes de gode Lonely Planet-bøger om Pacific Northwest, Rocky Mountains og Southwest USA og California, men også de geografisk mere specifikke bøger om Yellowstone & Grand Teton nationalparkerne, Las Vegas og Los Angeles. På dansk er der den supergode Turen Går Til Californien & Det Vestlige USA af Preben Hansen. Mere end tre tusinde sider til at blive klogere på, når turen skal planlægges.

Nu er det kun et spørgsmål om at vælge fra. En ting jeg har lært ved at få børn er, at jo mere jeg vælger fra og gemmer til næste rejse, jo bedre en tur bliver det. At vælge fra er rejseplanlægningens sværeste valg, men også det vigtigste.

Kig i MyPlanets online shop for bøger om USA.

lørdag, maj 3

Skal vi være sammen eller alene

Verden bliver hele tiden mindre og mindre. Der er ingen steder hvor vi som turister kan være alene. Drømmen om at være det 21.århundredes opdagelsesrejsende er lille eller næsten umulig. Den unikke rejse eksisterer stadig, men den er unik for dig eller mig og ikke menneskeheden.

MSN har lige offentligtgjort en liste over de 15 værste turistfælder i verden, hvis man gerne vil være alene. Simpelthen steder du skal undgå, hvis du ikke vil være sammen med alle de andre

Syv af de 15 første steder på listen er byer og attraktioner vi kommer forbi under sommerens ferie til USA.
• San Francisco: Fisherman’s Wharf
• Washington, D.C.: International Spy Museum
• Las Vegas: Shark Reef at Mandalay Bay
• New York City: Times Square
• Seattle: Experience Music Project
• Los Angeles: Hollywood
• Las Vegas: Stratosphere Tower
Vi skal derhen hvor alle de andre skal hen. Så valget kan da ikke være helt forkert. En mio. turister kan ikke tage fejl. Forhåbentligt finder vi også nogle små hyggelige steder som vi kan have for os selv.

Et godt sted at finde alternativ informationer om Nordamerikanske storbyer er på de respektives hjemmesider med metroblogging.

Tjek http://www.metblogs.com
Ofte er det de skæve historier, de små fester i byen og det lille gadeloppemarked som er omtalt.

Fem metrobloggerbyer vi kommer gennem
• Seattle - http://seattle.metblogs.com
• Vancouver - http://vancouver.metblogs.com
• Los Angeles - http://la.metblogs.com
• New York - http://nyc.metblogs.com
• Washington DC - http://dc.metblogs.com

fredag, maj 2

Det må du ikke i USA

Den engelske journaliststuderende Rich Smith tog sammen med vennen Luke Bateman til USA. De ville teste de mest umulige og utrolige love som USA har. En bil og to fyre i tyverne, som gerne vil prøve grænser af. Det kan kun blive et bemærkelsesværdigt roadtrip tværs over USA. Missionen var at overtræde så mange af de ”skøre” love som muligt.

Et par eksempler
- I gaderne i byen Globe i Arizona er det ikke tilladt at spille kort med USAs oprindelige folk / First Nations.
- I Alabama er det ulovligt at køre bil med bind for øjnene.
- I Vermont skal kvinder have en skriftlig tilladelse fra deres ægtefæller for at gå med tandproteser.

Ikke den bedste road trip bog jeg har læst, men ideen er alletiders. Bogen viser mange skøre sider af det amerikanske samfund. "I love it". USA er fuld af kontraster. De 50 stater er som 50 lande. Jeg glæder mig til sommer, når jeg igen skal besøge USA. Landet er og bliver et herligt rejseland.

Rich Smith: You Can Get Arrested for That. 256 sider.